Tuesday, March 26, 2013

bukit tinggi, janda baik

***syukurku pada-Mu usai dengan selamat eksplorasijawi dan khart di bukit tinggi, bentong, pahang darulmakmur.tengahari ini, mencari kedamaian daripada bunyi insan mendengar suara fauna, disambut lintashormat sang kenyalang berpasangan, dan kicau murai awalpagi, serta di senja terdengar bunyi serangga di pohon berbunyi seakan gabungan riang-riang dan meong si kucing ! dah pun ada sa buah masjid tersergam indah di hujung selepas drpd. horse trail, sebelum kembali menyusuri jalan liku ke kuala lumpur..

*penemuan utama: pokok paku resam yang dibuat daripadanya pen khat untuk menulis jawi! dan satu mini grafiti /engrave di anjungtinjau taman botani tertulis jawi!

***pada ketinggian 2600kaki dari aras laut, terasa agak nyaman udaranya.. tiba pada jam 3:30 pm dari kota, menuju tempat teduhan selama 2malam, selepas melepas lelah tapakkaki dan lutut menekan dan melepas brek jua pedalminyak petrol, pergi keluar meninjau mini zoo atas bukit terdapat beberapa spesis haiwan, terutama arnab, rusa, kura2, keldai/ himar/ donkey, yang di sini banyak rehat daripada bekerja berbanding di mesir banyak tugasan mereka..

**apatmen disewa agak selesa, dengan satu bilik dan ruangtamu @ dapur dengan peti televisen, peti sejuk, dapur elektrik, pemanas air, sudu, pinggan mangkuk ada siap..

*keesokan seawal jam 8:30 sedia pula menuju ke bukit sebelahan: japanese tea garden, botanical garden dan colmar tropicale yang amat terkenal di sana..

***di akhiri dengan istirahat seusai jam 12:30 th.. rehatt la, dah takder nak pegi ke mana dah..

**esok nya pagi2 lagi dah siap packing barang, chek-out singga h di masjid di atas tadi..

***sesaja nak pergi ke kg janda baik, tak pernah sampai, ikut kg bukit tinggi yang selalu nampak tepi lebuhraya kl-karak tu, taksangka, naik selepas balai polis tu ada jalan terus ke belakang lagi, jumpa simpang masuk kanan lalu kiri nampak la gerbang kampong..
tapi hilang punca nak stop di mana jadi pusing keliling sampai jumpa sk janda baik, pusingbalik ke kl...
lain kali kena buat study dulu baru tuju ke tempat ynag sesuai.. kalau ada duit lebihan, boleh beli barang suku ekar, buat resort, boleh la kawan2 datang inapdesa di saner.. ok x?

***nak nengok gambar lagi, ni dia..***
 penghujung kampong janda baik, sebelah kanan masjid, kiri sk janda baik..
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails