Sunday, April 05, 2009

ras-albar

mini terbaru di pasaran [special edition] tempah segera! online
lukisan nama drpd rantingan familytree..
(khat kaligrafi jenis KUFI d dinding luar masjid portsaid)
(di rashid/rosetta)

jalan2 lagi hujung minggu lepas, jumaat n sabtu,

1)ke rashid/ rosetta ada kesan sejarah lama, kubu zaman dulu waktu perang dengan 'bani' Israel.. kemudian terus..

2)ke portsaid/ bursaeed, bandar bebas cukai di tepi terusan suez, menyeberang ke tebing satu lagi bernama portfuad / burfuaad.. menggunakan feri sejak zaman perang dengan bani israel seperti dinyatakan dalam siri ke sinai baru2 ni,
(lokasi pertemuan 2 laut)rujuk surah Al-Kahfi
(masjid bndr domyatt)

3)kembali semula malamnya ke DOMYAT /damietta bermalam dan besok hari melawat lokasi 'pertemuan antara dua laut' berdasarkan kisah Nabi Musa A.S dan Nabi Khidr yg dibaca dalam surah AlKahfi.. pendapat yg paling kuat menyatakan di sini lah.. bertemu antara muara / kuala sungai nil dan laut mediterranean.. di tempat bernama ras albar di hujungnya ada dibangunkan satu plak yg tinggi mengisahkan cerita tu.. bandar ini terkenal dgn produk perabot bermutu dan diekspot pula..(di p0rtsaid)(feri menyeberang ke portfuad)

turut menyeberangi sg Nil ke kampong/ 'ezbet elborg', kampong dgn koleksi kereta antik dijadikan kereta sewa / kereta persendirian yg masih dikekalkan, berusia lebih 50 tahun, sejak tahun 50an.. menuju ke sebuah mesjid ada makam wali Allah, AlMaghraby.. dan tinggalan kilang/kubu..

******Tahniah******rakyat Malaysia dgn pelantikan PM ke 6 dgn temanya '1Malaysia' :
'1ماليزيا"

koleksi penuhgambar...

damietta-port saed:

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails