Sunday, January 04, 2009

gaza 2.0

solat buat saudara di Gaza..

gaza map

****************Terkini
!*******************

'Gaza tenang ketika tentera Israel mula berundur'

GAZA CITY: Gaza menikmati ketenangan untuk malam kedua ketika tentera Israel mula berundur selepas serangan ganas 22 hari dihentikan oleh gencatan senjata rapuh yang diisytihar semalam.

Ketika rakyat Palestin mula menilai kesan daripada serangan paling hebat Israel terhadap wilayah itu, pemimpin Hamas, Ismail Haniya, berkata mereka mencapai "kemenangan besar" dalam peperangan tiga minggu yang menyebabkan banyak kemusnahan.

Israel pula menegaskan ia mahu meninggalkan Gaza secepat yang mungkin dengan Hamas dan kumpulan pejuang lain berkata mereka tidak akan menembak selama seminggu bagi membenarkan askar Yahudi berundur."Tuhan sudah memberi kita kemenangan besar bukan hanya kepada kumpulan tertentu tetapi kepada semua rakyat.

"Kita sudah menghentikan keganasan dan musuh gagal mencapai sebarang matlmat mereka," kata Haniya dalam perutusan yang disiarkan menerusi televisyen. - AFP/ (BHOnline, Jan 19,09)********************************************

************Terdahulu..
************

"Ya Allah, lindungilah saudara-mara2ku ini, bantulah penolong2 agamaMu di sana, kurniakan kesabaran yg indah buat mereka, kalahkanlah dgn mereka musuh2Mu (terutama yg bergelar bani Israel) dan musuh umat ini..
Aamien.. "

..'masih sedih, selepas seminggu, kini masuk hari ke 9, dan mula serangan darat pula, semoga berakhir dgn kebaikan utk semua.. masih ingat kejayaan puak Hezbolla Lubnan tahun lepas menghalau balik tentera puak2 ni, kalau di Gaza boleh buat cam tu, kira ada peningkatan, kita dengar setakat ni dah berpuluh2 roket grad singgah kat kawasan negara haram tu, satu perkembangan, kita yg duk jauh ni, selain berDOA, krn ikatan persaudaraan sesama agama atau sesama insan, mereka itu ialah adik beradik kita, adik abang kakak, atau bapa saudara atau .. dan relevan juga usaha PULAU* (terkini: Puasa4Falastin) (yg diposting sebelum ini), dgn usaha cari alternatif produk yg tidak berpihak ke mana2 atau lebih baik cari produk Muslimin seperti HPA!.. sekadar contoh!, dan sebagainya'

***********************************************************
*
ikuti juga pendapat bekas PM tentang boikot dalam akhbar (Utusan Malaysia 6 Januari.. )

*yg berikutnya.. (jika) jadi sukar dibaca, sila klik 'komen' utk details.. !(hairan,kenapa jadi halus sgt wording dia?tah2 ada sesiapa hack..

***********************************************************************

"Rakyat berkuasa boikot produk AS

PUTRAJAYA 5 Jan 2009. - Usaha untuk memboikot produk Amerika Syarikat (AS) dan Israel harus dimulakan oleh rakyat atau pengguna kerana adalah sukar untuk kerajaan mengambil langkah yang sama memandangkan AS adalah sebuah kuasa besar dunia.


Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kerajaan di seluruh dunia mungkin tidak akan memboikot AS kerana takut pada ancamannya tetapi rakyat mempunyai kebebasan mutlak untuk berbuat demikian.

''Orang ramai mesti bertindak seperti dengan tidak meminum Coca Cola, mereka boleh membuat pilihan secara bebas kerana tidak ada pihak yang akan memaksa mereka meminumnya.

''Lagi pun rakyat tidak akan mati kerana tidak meminum minuman tersebut," katanya pada sidang akhbar di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini.

Beliau berkata, walaupun tindakan memboikot produk Amerika boleh menimbulkan kesan tertentu, ia perlu dilakukan demi kebaikan dunia.


''Kalau kita mahu lakukan sesuatu yang baik maka kita kena bayar suatu kos atas tindakan ini.


''Kita tidak boleh boikot segala-galanya kerana Amerika miliki teknologi tertentu tetapi usaha kita masih boleh membawa hasil jika boikot diadakan secara selektif," katanya.


Beliau dalam pada itu terus menyeru negara-negara di seluruh dunia memboikot mata wang AS.


''Jika kita tidak menggunakan mata wang Amerika, maka negara itu tidak boleh menjalankan perdagangan atau mengaut keuntungan dan terpaksa menghentikan pengeluaran senjata.


''Duit ini digunakan untuk menghasilkan senjata dan mereka yang simpan duit dalam mata wang Amerika adalah menyumbang kepada pengeluaran senjata untuk membunuh mereka yang tidak bersalah," katanya.


Beliau berkata, negara lain harus mencontohi Malaysia dengan menjadikan Rusia sebagai sumber pembekal senjata yang baru.


''Malaysia pernah tertipu ketika membeli peralatan perang dari AS apabila jet pejuang yang kita beli itu tidak dilengkapi dengan senjata," katanya."

2. Dan pandangan TPM (di akhbar2 utama seperti UM, BH, Metro dll..) Isnin 12 Januari 09..

2a. (BHonline) Keputusan boikot barangan Amerika hak rakyat: TPM
KUALA LUMPUR: Keputusan memboikot barangan Amerika Syarikat sebagai tindak balas terhadap sikap Washington membiarkan Israel terus menzalimi rakyat Palestin, adalah hak rakyat, kata Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak membuat sebarang ketetapan, sebaliknya menyerahkan kepada rakyat untuk bertindak sebagai pengguna.


"Biarlah ia menjadi pilihan pengguna. Sesetengahnya mungkin merasa perlu manakala yang lain mungkin tidak, kerana ia turut membabitkan aspek perniagaan tempatan," katanya pada sidang media selepas melancarkan Kongres Ekonomi Islam Ketiga di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra di sini.

2b. (UtusanOnline) Najib: Hak individu boikot barang
12/01/2009 1:52pm


KUALA LUMPUR 12 Jan. — Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata terpulang kepada individu sama ada mahu memboikot atau tidak tiga produk utama Amerika Syarikat di negara ini seperti minuman kopi berjenama Starbucks, Coca-Cola dan ubat gigi Colgate seperti yang disaran oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia serta badan bukan kerajaan yang lain.

Beliau berkata langkah itu adalah hak individu sebagai pengguna.


“Biarlah ia menjadi pilihan pengguna. Sesetengahnya mungkin merasa perlu manakala yang lain mungkin tidak, kerana ia turut melibatkan aspek perniagaan tempatan,” katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Kongres Ekonomi Islam Ketiga di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini.

Najib diminta mengulas sama ada kerajaan menyokong saranan untuk memboikot barangan keluaran Amerika Syarikat, ekoran ia menyokong sekutunya Israel menyerang rakyat Palestin di Gaza tanpa menghiraukan gesaan dunia untuk menghentikannya. - Bernama

Turut bertindak (boikot) ialah sebuah negara Amerika Latin!.. baca


Venezuela putuskan hubungan diplomatik dengan Israel


15/01/2009 11:16am


CARACAS 15 Jan. - Venezuela memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel semalam sebagai memprotes keganasan tentera Zionis di Genting Gaza.

Kerajaan Presiden Hugo Chavez mengambil keputusan tersebut seminggu selepas ia mengusir Duta Israel di sini, Shlomo Cohen serta tujuh kakitangan kedutaan bagi membantah tindakan rejim Yahudi itu di Gaza.

“Venezuela mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel disebabkan penindasan tidak berperikemanusiaan yang dilakukan terhadap rakyat Palestin,” menurut kenyataan Kementerian Luar semalam. - AP (UtusanOnline/09)


4 comments:

 1. "Rakyat berkuasa boikot produk AS

  PUTRAJAYA 5 Jan 2009. - Usaha untuk memboikot produk Amerika Syarikat (AS) dan Israel harus dimulakan oleh rakyat atau pengguna kerana adalah sukar untuk kerajaan mengambil langkah yang sama memandangkan AS adalah sebuah kuasa besar dunia.  Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kerajaan di seluruh dunia mungkin tidak akan memboikot AS kerana takut pada ancamannya tetapi rakyat mempunyai kebebasan mutlak untuk berbuat demikian.  ''Orang ramai mesti bertindak seperti dengan tidak meminum Coca Cola, mereka boleh membuat pilihan secara bebas kerana tidak ada pihak yang akan memaksa mereka meminumnya.  ''Lagi pun rakyat tidak akan mati kerana tidak meminum minuman tersebut," katanya pada sidang akhbar di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini.  Beliau berkata, walaupun tindakan memboikot produk Amerika boleh menimbulkan kesan tertentu, ia perlu dilakukan demi kebaikan dunia.  ''Kalau kita mahu lakukan sesuatu yang baik maka kita kena bayar suatu kos atas tindakan ini.  ''Kita tidak boleh boikot segala-galanya kerana Amerika miliki teknologi tertentu tetapi usaha kita masih boleh membawa hasil jika boikot diadakan secara selektif," katanya.  Beliau dalam pada itu terus menyeru negara-negara di seluruh dunia memboikot mata wang AS.  ''Jika kita tidak menggunakan mata wang Amerika, maka negara itu tidak boleh menjalankan perdagangan atau mengaut keuntungan dan terpaksa menghentikan pengeluaran senjata.  ''Duit ini digunakan untuk menghasilkan senjata dan mereka yang simpan duit dalam mata wang Amerika adalah menyumbang kepada pengeluaran senjata untuk membunuh mereka yang tidak bersalah," katanya.  Beliau berkata, negara lain harus mencontohi Malaysia dengan menjadikan Rusia sebagai sumber pembekal senjata yang baru.  ''Malaysia pernah tertipu ketika membeli peralatan perang dari AS apabila jet pejuang yang kita beli itu tidak dilengkapi dengan senjata," katanya."

  ReplyDelete
 2. 2. Dan pandangan TPM (di akhbar2 utama seperti UM, BH, Metro dll..) Isnin 12 Januari 09..

  2a. (BHonline) Keputusan boikot barangan Amerika hak rakyat: TPM  KUALA LUMPUR: Keputusan memboikot barangan Amerika Syarikat sebagai tindak balas terhadap sikap Washington membiarkan Israel terus menzalimi rakyat Palestin, adalah hak rakyat, kata Datuk Seri Najib Razak.

  Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak membuat sebarang ketetapan, sebaliknya menyerahkan kepada rakyat untuk bertindak sebagai pengguna.

  "Biarlah ia menjadi pilihan pengguna. Sesetengahnya mungkin merasa perlu manakala yang lain mungkin tidak, kerana ia turut membabitkan aspek perniagaan tempatan," katanya pada sidang media selepas melancarkan Kongres Ekonomi Islam Ketiga di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra di sini.

  ReplyDelete
 3. 2b. (UtusanOnline) Najib: Hak individu boikot barang
  12/01/2009 1:52pm  KUALA LUMPUR 12 Jan. — Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata terpulang kepada individu sama ada mahu memboikot atau tidak tiga produk utama Amerika Syarikat di negara ini seperti minuman kopi berjenama Starbucks, Coca-Cola dan ubat gigi Colgate seperti yang disaran oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia serta badan bukan kerajaan yang lain.

  Beliau berkata langkah itu adalah hak individu sebagai pengguna.  “Biarlah ia menjadi pilihan pengguna. Sesetengahnya mungkin merasa perlu manakala yang lain mungkin tidak, kerana ia turut melibatkan aspek perniagaan tempatan,” katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Kongres Ekonomi Islam Ketiga di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini.

  Najib diminta mengulas sama ada kerajaan menyokong saranan untuk memboikot barangan keluaran Amerika Syarikat, ekoran ia menyokong sekutunya Israel menyerang rakyat Palestin di Gaza tanpa menghiraukan gesaan dunia untuk menghentikannya. - Bernama

  ReplyDelete
 4. Turut bertindak (boikot) ialah sebuah negara Amerika Latin!.. baca

  Venezuela putuskan hubungan diplomatik dengan Israel

  15/01/2009 11:16am


  CARACAS 15 Jan. - Venezuela memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel semalam sebagai memprotes keganasan tentera Zionis di Genting Gaza.

  Kerajaan Presiden Hugo Chavez mengambil keputusan tersebut seminggu selepas ia mengusir Duta Israel di sini, Shlomo Cohen serta tujuh kakitangan kedutaan bagi membantah tindakan rejim Yahudi itu di Gaza.

  “Venezuela mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel disebabkan penindasan tidak berperikemanusiaan yang dilakukan terhadap rakyat Palestin,” menurut kenyataan Kementerian Luar semalam. - AP (UtusanOnline/09)

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails