Thursday, August 30, 2007

'minda-kelaspertama' & firmaNDuit

seni airterjun, seindah seni-khat...
seindah 'minda-kelas-pertama' (lihat lukisan, bawah) yang sentiasa berfikiran positif, tenang dan berprinsip...
... yang penting dan utama ialah FIKIR !
sementara yang terbaik ialah FIKIRJAUH, di mana Islam mengajar umat manusia, berfikir jauh ke depan sejauh nun ke alam akhirat,  untuk 'kelahiran kedua' jika diikuti dalam filem hindustani.. apakah nasib untung kita di sana, fikir masa depan kita esok lusa apabila habis belajar, kerja, keluarga, dan kehidupan.. jangan FIKIRsingkat bak kata TS PRamlee, lantas takfikir panjang, lalu malas belajar, malas ke sekolah, ponteng kelas, tinggal solatjemaah, mengayakan kafe internet seumpamanya, jadi sikapnya negatif, daif dan amat NAIF sekali, segelintir generasi kini yang dapat diperhati..

*****************part.two***************

DUIT, telah dilahirkan sejak zaman entah berentah dulu lagi, sampai sekarang masih kekal usianya, xpernah menemui ajalnya, bahkan apa yg berlaku semua insan pakat-pakat buat referendum secara konsensus bahawa duit mesti kekal selagi ada hayat dunia ni.. asalnya duit utk. mudahkan jual beli, tapi.. kemudian melebarkan pengaruhnya, sehingga tahap yang amat mulia sebagai dikatakan jadi semacam tuhan? yg berfirman!? kome pun ambil iktibar le supaya jgn. jadi kan dia sebagai matlamat.. dipelajari daripada sekolah hidup../life school ..kisahbenar : menyusul !

(gambar pokok duitduit)
di mana dialami sendiri di sebuah negara entahberentah jua, sesiapa yang ingin tamatkan penyewaan rumah akan ambilsemula deposit yang diberi seawal menyewa dulu, tetapi pemilikrumah di negara berkenaan, selalunya mengenakan caj kepada sebarang kerosakan, tapi yang tuanrumah yang satu ni, melampau-lampau dia punya potongan, sampai mende sekecil2pun nak dikira, memang berkira tahap *** apa... bakulsampah, berustandas, kerusi buruk.. alo3.. semata-mata menunjukkan 'ketaatan tanpa syarat' nya kepada firmanduit kah? apa yang mampu dikatakan? hanya gelengkepala beberapa kali, isyarat takdapatmenerima tindakan seumpama itu, adakah tindakannya itu kerana dia terlalu taasub kan firmanduit.. gamaknya.. itulah kira-kira pada pemikiran kome..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails